A Bold and Bright Hollywood Hills House by Envelope

HOLLYWOOD HILLS HOUSE BY ENVELOPE

Mixing perforated steel painted Kelly green, an open floor plan, funky skylights and a black-painted concrete panel combination garage/motorcycle shop with dichroic glass doors, one cannot miss the new Hollywood Hills House by Envelope.

Hollywood Hills House by Envelope

hollywood hills house envelope

The private 3,750 square foot home by Berkeley-based Envelope Architecture + Design (the same folks behind this amazing Forest House) was designed for a family of four. It’s conceived as a series of experimental “chambers”, rooms and outdoor spaces, each designed to heighten their spatial, material and chromatic elements, according to the architects.

hollywood hills house by envelope

The home was especially designed with L.A.’s weather extremes in mind. It has incorporated passive cooling through thermal mass, photovoltaic panels for over 50% of the home’s electrical needs, solar hot water heating and is designed to open itself up and engage with the natural thermal environment. Beyond that, the risks of fires, earthquakes and power outages are at the heart of the design.

CMU wall
concrete masonary units

From the street above, the house presents itself as a one story home because it’s built on a steep sloping site. A sweeping driveway of small paver stones set against a modern geometric wall composed of concrete masonry units (CMU) brings one up to the two contrasting buildings: a black garage with a wild iridescent glass door and the bright white, green and concrete angular two story home.

garage doors with dichroic glass

The main living level of the home which consists of a living room, kitchen and dining area, opens to the private enclosed yard or “plaza”.

modern hollywood hills homeopen living room
modern interior designmodern los angeles architecture

The plaza with its dipping pool, fire pit and large seating area has views of Burbank and the San Fernando Valley, making it perfect for entertaining.

hollywood hills house
envelope architects hollywood hills

The bedroom level above is wrapped in a faceted, painted and perforated aluminum rain screen — protecting the home from the intensity of the LA sun and drifting wildfire embers.

modern architecture

light cannons

The master bedroom sits at the head of the upper level, opening to the valley view. The two children’s rooms are connected by a Jack n’ Jill bathroom clad in droog D-tile.

droog D-tile bathroom jack n jill bath tile bath

The street-side bedroom enjoys a lovely cactus garden wrapped by the concrete block street wall. A guest suite, occupying another leg of the upper level, has its own entry and can function separately from the rest of the house.

Envelope-Hollywood_Hills

The home also has a subterranean room that is a fully cast-in-concrete bunker. In addition to housing all the home’s audio and video systems, it serves as family gathering space, lit by four angled skylights.

HHH underground bunkerunderground living room concrete bunker

The garage, with a roll-up door in dichroic glass, accommodates both cars and a motorcycle fabrication shop, a hobby of one of the owners.


Architectural and Site plans:

Envelope-Hollywood_Hills_elevation
elevation
Envelope-Hollywood_Hills_SITE PLAN
site plan
Envelope-Hollywood_Hills_1ST FLR PLAN
first floor
Envelope-Hollywood_Hills_2ND FLR PLAN
second floor

Hollywood Hills House
ARCHITECTS: Envelope Architecture + Design
AREA: 3,750 SF
LOCATION: LOS ANGELES, CA
TYPOLOGY: PRIVATE, RESIDENTIAL
YEAR: 2019

photos by @matthewmillmanphoto

all images courtesy of Envelope Architecture + Design

Sponsored Links