Modern South Korean Home Design is Based on Feng Shui Principles.

Ssangdairi House

The Ssangdalri House by Hyunjoon Yoo Architects was designed for a couple in their early fifties who moved to a rural area from the city when the wife was diagnosed with cancer. Both the site of the house and its design were chosen based on Feng Shui which dictated the locations of each room and the views.

Ssangdairi House

ssangdairi house 1 IIHIHssangdairi house 2 IIHIHssangdairi house 3 IIHIHssangdairi house 4 IIHIH

In the most simplistic terms, Feng Shui is an ancient Chinese art and science developed over 3,000 years ago. It is a complex body of knowledge that reveals how to balance the energies of any given space to assure health and good fortune for the inhabitants.

ssangdairi house 5 IIHIHssangdairi house 6 IIHIHssangdairi house 7 IIHIH

Following the principles of Feng Shui, the dining area and table face the big rock located at the north of the site; the living room and master bedroom face the valley on the west. The angle had to be exact. These were two major requests from the “Feng Shui” expert who consulted on the design.

ssangdairi house 7b IIHIHssangdairi house 7c IIHIHssangdairi house 8 IIHIHssangdairi house 8b IIHIHssangdairi house 9 IIHIH

The client desired one master bedroom, one guest room, one study room, and a single reception room. He wanted the reception room and the study room to be separated from the main house for privacy. The area between two houses is used as a deck with a covered roof. This resembles the traditional Korean outdoor living room called “Daechung”. The heating system of the master bedroom used a traditional Korean floor heating system known as “Red Clay Ondol”.

ssangdairi house 9b IIHIHssangdairi house 10 IIHIHssangdairi house 10b IIHIHssangdairi house 10c IIHIHssangdairi house 10d IIHIH

Hyunjoon Yoo Architects made two different houses, one with a pitched roof, the other with a flat roof. One house is extruded as a cantilever structure, while the other house is erected from the ground up. That is why the the wood panels on the walls have a 90 degree difference in the patterns of the grain. The two story structure is finished with zinc panel for the roof. Parking garages and storage rooms were also added.

ssangdairi house 11 IIHIHssangdairi house 12 IIHIHssangdairi house 13 IIHIH

In order to make a healthier environment for his wife, the client wanted to avoid using concrete and the steel material for the house. Cypress was used for the main interior finish material because the husband believed the Cypress to have healing properties. This house design is result of the husband’s love for his wife.

Architect’s sketches:
ssangdairi house architect sketch1 IIHIHssangdairi house architect sketch2 IIHIHGround Floor Plan:
ssangdairi house ground floor plan IIHIHSecond floor plan:
ssangdairi house second floor plan IIHIHRoof plan:
ssangdairi house roof plan IIHIHElevations:
ssangdairi house elevations1 IIHIHssangdairi house elevations2 IIHIH

Architects: Hyunjoon Yoo Architects
Design Team: HyunjoonYoo, Jinsung Huh, Insil Son, Sunkeun Hwang
Location: Gongju-si, Chungcheongnam-do, South Korea
Area: 710 sqm
Year: 2013
Photographs: Youngchae Park

More great examples of fabulous architecture:
Follow laura l.’s board Architecture, Wild Homes and Wild Room Designs on Pinterest.