Spectacular SAOTA Cape Town Home Wins 2016 Architizer A+Award

SAOTA wins Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

A winner in the 2016 Architizer A+Awards competing in the Private House (XL >5000 sq ft) category, this modern family home designed by South Africa’s SAOTA architects will have you drooling with envy.

SAOTA Cape Town Home

Located just below Lion’s head, a mountain in Cape Town, South Africa, sits a monolithic 2,200 square foot home. Designed to take advantage of the surrounding beauty, it has 360? views; Robben Island to the North and Camps Bay and the Twelve Apostles to the South.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.comSAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The white concrete home and its copper roof not only feature spectacular views, but also have a garage whose walls contain a graffiti mural and is lit by light refracted from the water feature in the courtyard.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The home features interior design by Debra Parkington of Studio Parkington.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.comThe following description is from the architect.

Brief
The Brief was to create a spectacular home which encapsulated the expansive 360 degree mountain and sea views. Though views out were paramount this needed to be carefully balanced with the required privacy from within. The living areas were to be open plan – enhancing everyday life. “The architecture needed focus on creating a contemporary, uncluttered and sculptural building,” said Tamaryn Fourie, senior associate and project team member.

Approach
SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

Working with a relatively steep site and the fact that the Southern boundary is shared with a National Park, the design took on a sensitive approach. The secondary spaces were positioned at the lower levels with care taken to limit excavation.

From the road these levels are concealed by a large North facing landscape wall – its customized angular design achieves a natural result. Strategically positioned penetrations within the landscape wall permit natural light and ventilation to the rooms beyond but glazing is set back and thereby concealed.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

“On arrival at a mid-level one is lured through the main garage with its double volume and graffiti walls towards the shaft of light and splash of landscaping emanating from the glazed Entrance Area beyond.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.comSAOTA Architizer A+Award -Graffiti in garageSAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

Sculptural timber clad stairs wrap themselves around a centrally positioned glass lift and take one to the upper levels of the house,” says Philip Olmesdahl, SAOTA director and project team member. The building is limited to only two storys above the ridge.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.comSAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.comSAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The main living areas, pool terrace and garden are below with the family bedrooms strategically positioned at the uppermost level for privacy.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The ‘layering’ of the house permits different experiences in difference spaces. From the main stairs the linearity of the customized cast bronze coffee bar leads one into the ‘heart of the home’ – the Kitchen.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The Kitchen in turn spills into the Dining Room and the Summer Lounge with its high ceiling of ribbed concrete.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The Winter Lounge is also adjacent to the Kitchen but this time the ceiling is lower – framing the view – which together with the centrally positioned fireplace creates an intimate space for more informal gatherings.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

“Throughout this level boundaries are blurred and there’s a wonderful continuity between internal and external living – it’s a house for all seasons and plays off the mood of the climate and surrounding landscape,” said Tamaryn Fourie.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The large gallery type spaces emphasize the magnetism of the site and its ever present backdrop of the mountains and the sea.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

A courtyard ‘cuts’ into main living areas – its water feature and delicate weathered Cor-Ten screen ensures a tranquil and sheltered space. The base of the water feature is glazed to scoop refracted light into the main garage below.

SAOTA Architizer A+Award -light in garage

The ‘woven’ Cor-Ten screen playfully reflects light internally whilst also offering privacy to the bedroom level above.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.comSAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

“The aesthetic of the top two storys – when viewed externally – is of monolithic white concrete beams. Their weight is accentuated as they seem to ‘float’ on light glazed facades,” says Joe Schützer-Weissmann. With limited walls and columns this house is all about the view – even glazing has reduced mullions wherever possible.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

A ribbed pre-cast concrete soffit creates continuity between the living spaces with all services being carefully coordinated so as to disappear within recesses. All off-shutter concrete was cast using a customized white concrete mix. Once cured this was sandblasted to reveal a fine – carefully selected – aggregate resulting in a robust and unprecious look. The thin eaves of the copper zinc roof are also delicate in contrast to the massive beams below and appears to hover above the upper level.

SAOTA Architizer A+Award. See more at ifitshipitshere.com

The polished concrete floors of both the internal and external living areas ensure their seamless continuity. The timelessness of natural oak is celebrated and combined with feature brass insets for bedroom floors and all internal joinery.

SAOTA Architizer A+Award 30

The master bedroom which is on the uppermost level is set back from the boundary line to increase privacy from the mountain paths. “An expansive planter off the main bedroom reiterates the importance of the natural surroundings and their connection with the sea views beyond,” noted Philip Olmesdahl.

Architects: SAOTA
Location: Bantry Bay, Cape Town, South Africa
Design Team: Philip Olmesdahl, Tamaryn Fourie & Joe Schützer-Weissmann
Interior Decor: Studio Parkington
Project Year: 2014
Photographs: Adam Letch

information and images courtesy of SAOTA and Adam Letch

The 2016 Architizer A+ Award Winners