This Portugal Villa Has One Of The Wildest Pools You’ll Ever See.

Casa Vale de Lobo

This 6,540 sq. foot modern villa, which resides on the Vale do Lobo golf course in Southern Portugal, has a very unusual suspended or cantilevered spill-over pool that creates a reflecting pool beneath it. Designed by Arqui+, the home was designed to focus on the pool which can be seen from almost any point within the interior.

Casa Vale do Lobo and Pool

Casa Vale Do Lobo pool

The Casa Vale do Lobo sits on an end plot surrounded by golf, greenery and a small lake. Due to the location the architects purposely opted not to create a clear boundary between plot and surroundings, but instead to use the actual building to create the distinction between public and private spaces.

Casa Vale Do Lobo from golf course Casa Vale do Lobo villa 1

The villa has been developed in a U shape around a central courtyard space helping to create a sense of scale and containment within the open surroundings. Within this courtyard they have created a suspended pool which becomes the main visual focal point of the villa. Being the main visual focus, the pool as a sculptural element, while still serving the function as the main pool.

Casa Vale do Lobo villa 2Casa Vale do Lobo villa 3Casa Vale do Lobo villa 4Casa Vale do Lobo villa 5

The suspended aspect of the pool permits the flow of the courtyard beyond the pool, thereby not containing the space. This upper main pool cascades down into a lower reflecting pool that can also be used as a children’s splash pool. The sound of the running water creates a very calm and relaxing environment.

Casa Vale do Lobo villa 6Casa Vale do Lobo villa 7 Casa Vale do Lobo villa 8Casa Vale do Lobo villa 9

This lower reflecting pool in turn “visually” cascades down into the indoor pool situated within the home spa area. The continuation of the use of the black mosaic through into the home spa helps to strengthen this concept.

Casa Vale do Lobo villa 10Casa Vale do Lobo villa 11Casa Vale do Lobo villa 12

The outer perimeter of the main building volume has been demarcated with continuous repetitive vertical walls, almost like a fortress, establishing a clear barrier between public and private. The spaces facing into the courtyard on the other hand offer maximum transparency, minimizing the barrier between indoor and outdoor spaces. In order to strengthen the indoor and outdoor interconnection they have continued the same floor level through to the exterior with sliding doors that slide back fully with no distinct threshold between indoor and outdoor, extending the living spaces to the outdoor.

Casa Vale do Lobo villa 13Casa Vale do Lobo villa 14Casa Vale do Lobo villa 15Casa Vale do Lobo villa 16Casa Vale do Lobo villa 17
Casa Vale do Lobo villa 18 Casa Vale do Lobo villa 19Casa Vale do Lobo villa 20Casa Vale do Lobo villa 21

The main living spaces of the villa have been developed in an L shape plaster and painted white volume, with one wing dedicated to the 5 bedrooms and the other wing dedicated to the main living spaces. The single story living space sits at an intermediate level between the 2 story bedroom wing meaning easy access to the main living space from all bedrooms.

Casa Vale do Lobo villa interior 1Casa Vale do Lobo villa interior 2Casa Vale do Lobo villa interior 3 Casa Vale do Lobo villa interior 5Casa Vale do Lobo villa interior 6
Casa Vale do Lobo villa interior 7
Casa Vale do Lobo villa interior 8
Casa Vale do Lobo villa interior 9

The Kitchen:
Casa Vale do Lobo villa interior 10 Casa Vale do Lobo villa interior kitchenCasa Vale do Lobo villa interior 12

The Bath:
Casa Vale do Lobo villa interior 13Casa Vale do Lobo villa interior 14Casa Vale do Lobo villa interior 15

This main living volume projects out to the south in the form of a suspended glass cube in which there is a snug sitting area with fireplace opening onto the views of both the lake and the golf course.
Casa Vale do Lobo villa 20Casa Vale do Lobo villa 21

The roof of this volume serves as a roof terrace with mini-pool, outdoor living space and BBQ area for evening entertainment.
Casa Vale do Lobo villa 22 Casa Vale do Lobo villa 23

The semi buried basement space houses the main indoor entertainment areas of the villa, such as games room, home cinema and home spa, as well as the double garage and service areas. The home spa faced in the black mosaics at the end of the volume create the sense of an infinite space.
Casa Vale do Lobo villa 24Casa Vale do Lobo villa 25

The villa is a continuous play of solids versus transparency, which ultimately create a very interesting play of light versus shadow. In terms of materials ARQUI+  tried to accentuate this play of solid versus void, by accentuating planes with the use of wood paneling both internally and externally, in which the doors etc have been hidden in order not to break up the sense of volume or plane. For the flooring they have worked with a grey sandstone which is a very homogeneous stone and create the feeling of a block of stone that has been carved, minimizing the legibility of the joints.

Casa Vale do Lobo villa 26

Some lovely evening images:
Casa Vale do Lobo villa at night 1Casa Vale do Lobo villa at night 2Casa Vale do Lobo villa at night 3Casa Vale do Lobo villa at night 4

Architects: ARQUI+
Location: Faro, Portugal
Project Year: 2011
Project Area: 600 sqm
Photographs: courtesy of Arqui+, FG + SG (Fernando Guerra, Sergio Guerra)
Some additional photos courtesy of HomeDSGN, and text from Arch Daily