Frank Gehry Tower at LUMA Arles

frank gehry tower at LUMA Arles

The highly anticipated, albeit controversial, Frank Gehry Tower at LUMA Arles made its public debut last month after 7 years of planning, development and construction. And Wow.

Frank Gehry Tower at LUMA Arles

frank gehry tower at LUMA Arles
©Iwan Baan

The new nine story twisting tower clad in 11,000 stainless steel panels which reflect the southern light in the city of Arles, can’t be missed. Visible for miles, the Frank Gehry Tower at LUMA Arles looks different from every angle, under different skies and at different times of the day and night.

the tower overlooking arles
©Adrian Deweerd

In 2014 architect Frank Gehry was commissioned to design a new cultural building for LUMA Arles, a 27 acre interdisciplinary creative campus, located in Le Parc des Ateliers, a city in the South of France. The new Tower would house a 1,000-square-meter exhibition hall, two smaller exhibition halls, a cafe, an auditorium, library, artist studios and more.

LUMA ARLES campus
© Remi Binali
©Iwan Baan

The Tower began construction in 2016 and made its official public debut on June 26th, 2021.

©Adrian Deweerd
tower at Luma Arles2
©Adrian Deweerd

Gehry is known for working with stainless steel as is exemplified by several of his architecturally significant structures such as The Guggenheim Bilbao and his Walt Disney Concert Hall

modern architecture
©Adrian Deweerd

Like the two aforementioned buildings, The Tower at LUMA Arles which reaches 180 feet, is also clad in shimmering metal. The reflective surface is made up of 11,000 stainless steel bricks and 53 glass boxes and catches the color variations in the sky, giving the building an ever-changing appearance.

©Adrian Deweerd

This aesthetic choice is a nod to the pictorial practice of Vincent van Gogh, who was constantly capturing the shades of the Provençal sky on his canvases during his time in Arles.

frank-gehry-tower-for-luma-arles-golden light
©Adrian Deweerd
© Adrian Deweerd

The architect also wanted to give the building a mineral touch through its shape and internal structure, which are imbued with the rocky landscapes of the Alpilles, especially the Val d’Enfer near Les Baux-de-Provence. He even used elements of the geological vocabulary to characterize certain parts of the building, such as the glazed “faults” that run along the façade and connect the towers together.

© Adrian Deweerd / Courtesy Luma Arles

The Tower itself sits atop a metal-framed, glass rotunda 177 feet in diameter that was inspired by the nearby Arles Amphitheatre.

Influenced by the Colosseum in Rome, the two-tiered amphitheater, completed in 90 AD, is among the top UNESCO World Heritage Site-listed attractions in the ancient city. Like the Roman arena, the scale and geometry of the rotunda reflect the influence of Roman urbanism on the city.

iwaan baan tower at luma arles master shot
©Iwan Baan


Key facts and figures

Height: 56 meters
Floors: 12 (10 stories)
Façade: 11,000 stainless steel bricks, 53 glass boxes
Rotunda (the Drum):
Diameter: 54 meters
Height: 16 to 18 meters
Weight: 670 tons of glass
Surface area of the interior spaces:
15,000 square meters (of which 2,000 square meters is usable for exhibitions)
1,400 square meters dedicated to the archive program

Technical aspects
• The 9-story building stands 56 meters high above Avenue Victor Hugo and covers a surface area of 15,000 square meters.

• It is made up of 4 interconnected towers attached to a concrete spine that houses the elevators and stairs.

• The façade is decorated with 11,000 stainless steel bricks deformed by a specific mechanical process. Each of these bricks is unique and has a special number and location on the building.

• Glass boxes serve as windows extending beyond the façade to offer different views of the site and its surroundings.

• The glass rotunda, called the Drum, is the central element of the building and measures 54 meters in diameter with a maximum height of 18 meters. Blinds can be spread following the path of the sun to protect the spaces.

• The energy supply for this building, as well as for the other buildings on the site, will be provided by the centralized cogeneration system using waste vegetable oil installed in Les Forges.

information courtesy of LUMA Arles and The Architect’s Newspaper

Sponsored Links