A Little House in the Forest Undergoes A Green Transformation.

green transformation by Bloota

Bloota architects has refurbished an old existing structure and added a modern rooftop extension to turn the little house in Hengelo (Gelderland), a town in the eastern part of The Netherlands, into a contemporary example of sustainable design.

Green Transformation by Bloota

The existing 1950’s Holiday home has been refurbished with solar power, a wood stove for interior warmth and a septic tank to filter wastewater using a halophyte filter. The external facades were clad in untreated larch wood and insulated using flax. But it’s the rooftop extension that is really the showstopper.

The added extension is situated among the leaves of the surrounding trees, making it feel much like a tree house.

The design, which fits the restrictions stated by the municipality concerning maximum height and sloping roofs, adds two bedrooms, a storage unit with sink and mirror and a landing to the old house.


Constructed out of timber and insulated with flax, the rooftop extension is reached by a suspended staircase added to the existing living room.

The existing roof can be accessed and used as a place to watch the sun set or simply enjoy the surround woods.

Architectural Plans:




Year: 2014/2015
Status: Completed
Location: Hengelo (Gelderland)
Client: Private
Contractor: Mans bouw
Construction: Adviesbureau AC Dekker
Photographs: Jeroen Musch

Bloota Architects

all information and images courtesy of Bloota and arch daily

Sponsored Links